Ευκαιρίες συμμετοχής στην προετοιμασία της διαστημικής αποστολής SOLAR ORBITER

λογότυπο ΓΓΕΤ

Σε συνέχεια της 1ης ανάλογης Ημερίδας που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), στις 6 Ιουνίου 2011, για την προώθηση της συμμετοχής των ελληνικών εταιριών στην αποστολή Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency, ESA), η ΓΓΕΤ, σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη του Οργανισμού και τους εκπροσώπους της εταιρίας Astrium UK, Κύριου Ανάδοχου (Prime Contractor) της αποστολής, διοργανώνει τη 2η σχετική Ημερίδα η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαΐου 2012, στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 127, Αθήνα).  

Η αποστολή Solar Orbiter αποτελεί την πρώτη επιστημονική αποστολή μέσου μεγέθους για το Πρόγραμμα Cosmic Vision 2015 – 2025 της ESA. Έλαβε την τελική έγκριση της ESA και της Επιτροπής Επιστήμης (Science Programme Committee) τον Οκτώβριο του 2011 και είναι προγραμματισμένη για εκτόξευση το πρώτο 4-μηνο του 2017. 

Για την προετοιμασία των επόμενων φάσεων της αποστολής, προβλέπεται στους ερχόμενους μήνες μια νέα σειρά Προκηρύξεων (επιπέδου 3) που θα αφορά components του διαστημικού σκάφους και θα απευθύνεται σε ΜΜΕ (SMEs) από τα Κράτη – Μέλη (Κ-Μ) του Οργανισμού. Δεδομένης της απαιτούμενης ποσοστιαίας συμμετοχής όλων των Κ-Μ στις παραπάνω προκηρύξεις για την ενίσχυση της γεωγραφικής επιστροφής, διοργανώνονται σχετικές ενημερωτικές ημερίδες για τη διερεύνηση τόσο των δυνατότητων που – εν δυνάμει – υπάρχουν σε αυτά όσο και του ενδιαφέροντος εκ μέρους της διαστημικής τους βιομηχανίας. 

Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιλαμβάνει γενική παρουσίαση της αποστολής Solar Orbiter, των αντικειμένων των προκηρύξεων καθώς και άλλων υποχρεωτικών προγραμμάτων του ΕΟΔ. Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, θα ακολουθήσουν διμερείς επαφές μεταξύ των αρμοδίων στελεχών της ESA και του Κύριου Αναδόχου και των εκπροσώπων των ενδιαφερομένων ελληνικών εταιριών. 

Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΓΕΤ προσκαλεί τις ελληνικές εταιρίες που έχουν δραστηριοποιηθεί στον τομέα του Διαστήματος να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην Ημερίδα καθώς και στις διμερείς συναντήσεις προκειμένου να συνταχθεί κατάλογος ενδιαφερομένων φορέων.

Παρακαλούμε όπως αποστείλετε σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σας, έως την Τετάρτη 9 Μαΐου 2012, στους παρακάτω αρμόδιους του τμήματος Διεθνών Οργανισμών της ΓΓΕΤ, οι οποίοι είναι στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις. 

  

–    Καλερίδης Βασίλειος, τηλ. 210-7458190, vkas@gsrt.gr

–    Κώτσιας Μιχάλης, τηλ. 210-7458115, m.kotsias@gsrt.gr

ΓΓΕΤ: Ανακοινώσεις – Δελτία Τύπου.